Boekentip!

Ik hou van heel veel verschillende boeken. Net als bij muziek ligt het aan mijn stemming welk boek ik pak. Van literatuur op een mooie vrije winterdag bij de open haard, tot een roman over een familiegeschiedenis in de Franse zon op vakantie. Zo hou ik ook van boeken die me aanzetten tot reflectie. Een boek om te gebruiken. Een boek met ezelsoren en gele memo's tussen de bladzijdes. Een boek om weg te leggen en weer op te pakken als je het weer even nodig hebt. Een boek om te leren.
 
 Een boek in deze categorie is wat mij betreft:
  "Nooit meer te druk, een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld", van Tony Crabbe.
In hoofdstuk 1 schrijft hij over tijdmanagement. En wel: "Tijdmanagement werkt niet". Die uitspraak triggerde me al meteen. Hieronder lees je wat voor mij de kern is van dat hoofdstuk.

Tony schrijft dat we met alle moderne gadgets waarover we beschikken, steeds meer streven naar efficiƫntie. Waardoor we in steeds minder tijd, steeds meer kunnen doen. Met het directe gevolg dat we steeds meer ballen in de lucht proberen te houden. Onze aandacht raakt versnippert en dat noemt hij "misschien wel het grootste kwaad van het moderne leven".

Als je namelijk de tijd hebt en neemt om je gedachten even te laten gaan, bevordert dat je denkkracht. En het bevordert je plezier als je de tijd neemt om ergens van te genieten. Net als dat het je relaties bevordert als je de momenten van echt samen zijn langer laat duren.
We zijn er zo op gericht om zo efficiƫnt mogelijk met onze tijd om te gaan dat alleen dat gegeven al een stressfactor is geworden!

Aan het eind van het hoofdstuk geeft hij een aantal oefeningen. Hieronder een eenvoudige oefening die mij echt geholpen heeft toen ik in een veel te drukke periode zat, en mijn relativeringsvermogen naar een dieptepunt was gedaald. Ik heb m iets aangepast, maar de essentie is hetzelfde gebleven. Misschien is het ook iets voor jou om te proberen als je te veel druk voelt?

Oefening: Word gemakzuchtig
   
Speel met imperfectie. Laat een deel van je e mails ongelezen, ruim je bureau niet op, verscheur je to-dolijst, eet een keer iets makkelijks en laat de wasmand met vuile was een dag langer staan. Probeer het maar eens. De wereld zal heus niet vergaan.
(De genoemde uitdagingen zijn natuurlijk aan te passen naar je eigen situatie)