Wat denken anderen?

Biologisch gezien heeft aandacht hebben voor wat andere mensen van je denken ons geholpen om als soort te groeien, te ontwikkelen en om in leven te blijven. Maar dat niet alleen, want geven om wat anderen van je denken kan ook goed voor je zijn. Als je open staat voor de gevoelens, gedachtes en mening van een ander dan leer je veel over jezelf en de andere persoon. Wel is één ding heel belangrijk om te onthouden:

Geven om wat anderen van je denken is iets anders dan het je leven laten bepalen.

Met andere woorden: er zit een verschil tussen aandacht hebben voor wat anderen van je denken en het toestaan om de meningen van anderen je leven te laten domineren.  Wanneer we het toestaan dat de meningen en overtuigingen van anderen ons leven controleren dan lopen we uiteindelijk vast. We voelen door onze eigen onzekerheid de druk om te voldoen aan verwachtingen van anderen en we worden enorme pleasers. Wat als consequentie heeft dat we (onbewust) bitter naar onszelf en anderen worden.

Maar dit hoeft niet zo te zijn. Want we kunnen aandacht hebben voor wat andere mensen denken zonder dat het ons leven dicteert.
Onderstaand vind je 6 tips hoe je dit kunt doen.

1 Mensen zijn veel meer met zichzelf dan met jou bezig
Het is eigenlijk heel simpel: mensen hebben veel minder interesse in jou dan je denkt. Het boeit mensen niet echt, ze zijn gewoon nieuwsgierig. Dit kan een reden zijn om triest te worden, maar je kunt dit feit ook vieren. Je kunt het beter vieren, want dit geeft je een enorme vrijheid.Heb je een universitaire graad. Goed gedaan. Het kan niemand wat schelen.Ga je trouwen? Wat leuk! Het kan niemand wat schelen.Wat, ga jij je baan opzeggen? Spannend! Het kan niemand wat schelen.Het komt bijna niet voor dat iemand meer interesse in jou heeft dan in zichzelf. Onze ego’s vinden het heerlijk om het middelpunt van het universum te zijn en dat is dan ook direct de oorzaak van het probleem. Maar we zijn nu eenmaal niet allemaal het middelpunt van het universum. En natuurlijk zijn er een paar mensen die wel echt interesse hebben, maar die mensen zijn vaak maar op 1 hand te tellen.

2 Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Het ergste wat er kan gebeuren is dat er iemand over je roddelt of dat iemand een rare opmerking maakt. Nou en! Is dat nou het ergste wat er kan gebeuren? Zelfs als jij je heel erg bewust van jezelf bent en jij jezelf schaamt, dan is dit gevoel maar tijdelijk. Uiteindelijk zul je trots zijn dat je bij jezelf bent gebleven, wat anderen er ook van vonden.

3 Laat de illusie los dat je enig controle hebt over wat anderen van je denken
Mensen zullen je beoordelen. Mensen zullen het over je hebben. Mensen zullen je niet zo aardig vinden. En er is helemaal niets wat je eraan kunt doen. Ja je kunt proberen om het iedereen op deze aarde naar de zin te maken, maar denk je echt dat je het kunt vermijden om door anderen veroordeeld te worden? Daarnaast is er niets zo veranderlijk als de mens, dus wat iemand de ene dag heel goed vond kan de andere dag zomaar weer anders zijn. Daar kun je geen rekening meer houden. Iedereen wordt wel eens beoordeeld door een ander en jij bent wat betreft niet anders dan de rest.
Het is niet makkelijk om de illusie van controle over wat andere mensen denken los te laten. Daarom kan het helpen om een mantra voor jezelf te hebben: “Ik laat de controle los, ik houd van de persoon die ik ben”.

4 Je mag fouten maken, je bent namelijk een mens en geen machine
Als jij je te veel zorgen maakt over wat anderen denken dan ben je waarschijnlijk een perfectionist. Je stelt enorme hoge eisen aan jezelf en aan anderen en je vindt het moeilijk om anderen te vergeven. Maar onthoud dit: iedereen maakt zich wel eens zorgen over wat anderen van hem of haar denken. Accepteert dit. Accepteer ook dat je fouten maakt, dat hoort erbij. We zijn mens en we leren van onze fouten. Dus de volgende keer dat jij je zorgen maakt over wat andere mensen van je denken, wees dan lief voor jezelf. Niemand van ons is perfect en dat zullen we ook nooit zijn.

5 Ontdek je eigen stem
Wanneer we veel belang hechten aan de meningen van anderen dan wordt onze eigen mening steeds minder belangrijk. Wat zou jouw authentieke stem zijn? Wat is jouw mening, hoe sta jij in het leven? Neem de tijd om te ontdekken wat jij zelf wilt en waar jij zelf voor staat.

6 Het leven is te kort
Wanneer je alles in het grote geheel bekijkt dan kan dit enorm helpen als jij je heel druk maakt over de meningen van anderen. Het leven kan elk moment afgelopen zijn, wil je echt de tijd die je hebt spenderen aan het zorgen maken over wat anderen van je vinden? Nee. Leef je leven zoals jij wilt en heb geen spijt, geniet!
(Bron: herhealth.nl)

Vraag jij je ook (te) vaak af wat anderen van je denken? En wil je daar graag wat aan doen? Plan gerust een kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen.
Ik zie je graag!

Coach-Support helpt je om vol vertrouwen in jezelf, 

veerkrachtig en ontspannen in het leven te staan!

Coach-Support
Maaike van Rooijen
van Sminiaweg 11b
Haskerdijken
06 53638942
info@coach-support.nl

KvK 73977926

 

Coach-Support is aangesloten bij de NOBCO, beroepsorganisatie voor professionele coaches