Wat wil jij echt?

Wil je graag jouw dromen en idealen verwezenlijken, maar staan je onzekerheden in de weg? Dan is het tijd voor een nieuwe koers: met jouw persoonlijke missie als kompas.

Dat er geen blauwdruk is voor het leven, weten we allemaal. Het zit vol met verassingen en onverwachte wendingen. En daar worden we uiteindelijk sterker van. Maar soms raken we door al die bochten en kronkels op een zijspoor en dwalen we af van wat er toe doet.

Wat dan kan helpen is een persoonlijke missie opstellen. Door jouw levensdoelen duidelijk op papier te zetten, heb je de kans om je leven weer naar jouw hand te zetten. In het boek, ‘Ontwerp je persoonlijke missie’ door Stephen Covey, leer je stap voor stap hoe je jouw persoonlijke missie vorm geeft.

Stap 1: waar droomde je vroeger van?
Allereerst is het goed om te ontdekken welke waarden jij belangrijk vindt. Covey adviseert om hiervoor eens na te gaan wat jouw jeugddroom was. Wilde je bijvoorbeeld bij de politie? Dan staat de waarde dienstbaarheid bij jou hoog in het vaandel. Vind jij het dus belangrijk om anderen te helpen, maar ben je vooral bezig met je eigen carrière zonder daar het gevoel van anderen bij in acht te nemen, dan is volgens Covey de kans groot dat je daar op langere termijn ongelukkig van wordt.

Stap 2: waar vind jij geluk?
De volgende stap is onderzoeken wat jou voldoening geeft in je leven. Dus niet wat je moeder, vriend of zus gelukkig maakt, maar waar jíj blij van wordt. Want het lijkt soms makkelijker om te leven naar de verwachtingen van anderen. Als je jouw keuzes niet zelf maakt, draag je immers niet de verantwoordelijkheid. Maar wel met het risico dat je je hartenwensen nooit zult vervullen.
Om duidelijk te krijgen wat jij wilt zonder de ruis van anderen, is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen: vind je geluk in wat je nu doet? Waar word je vaak naartoe getrokken? Bijvoorbeeld: ben je veel binnen en vind je het enorm prettig om in de natuur te zijn, dan kan het zijn dat je daar een verandering in wil maken.

Stap 3: je persoonlijke missie
Nu kun je starten met je persoonlijke missie. Een goed begin maak je door antwoord te geven op de volgende vragen, schrijf je antwoorden in één keer op, zonder onderbreking.

Wie heeft er een grote invloed gehad op jouw leven?
Stel je voor dat je over twintig jaar alles hebt bereikt wat je wilde bereiken, waar sta je dan?
Waar houd je van, wat geeft jou voldoening?
Als je één wens kon doen, wat zou het zijn?
Als je een wereldprobleem kon oplossen, wat zou het zijn en waarom?

Jouw persoonlijke missie is zo persoonlijk als jij wilt. Het mag dus een gedicht zijn een songtekst, wat goed voelt voor jou. Begin bij het opschrijven van je missie met het einde voor ogen, dat wil zeggen; schrijf jouw missie op alsof het nooit gaat veranderen. Uiteindelijk mag je best wat veranderen of schrappen, maar ga uit van de informatie die je nu voor jezelf duidelijk hebt.

Het advies van Covey: houd je koers aan, plan je route en werk naar je bestemming toe. Corrigeer waar nodig en houd in de gaten waar je uiteindelijk naar toe gaat.
(bron: Happinez.nl)

Kun jij wel wat ondersteuning gebruiken bij het zoeken naar jouw missie?
Neem gerust contact met me op!